Néha konzervatív. Néha liberális. Mindig független.

Kezdőbetű

Kezdőbetű

Akik a környezetvédőket (is) gyűlölik

2019. július 01. - fulopadam

Éjfél. Nyári éjjel. Ahogy általában, ma is későn fekszem le. Ekkor megjelenik egy hír a klímaváltozásról. Ahogy az átlagos, lusta user teszi, a cikkre kattintás helyett maradok a cím és a kommentek elolvasásánál. Persze előtte egy ’szomorú’ emojis reagálás. A kommentek átolvasása közben – mintha előre tudtam volna – találok pár olyat, amitől megfogalmazódik bennem a kérdés: „Mégis hogy gondolkozhat valaki így erről?”

Persze hülyeség felidegesíteni magamat rajta. Hiszen már megszokhattam. És meggyőzni úgysem tudom. Egy másik felhasználó meggyőzése, és – ezesetben – a jó útra terelése a social media Mrs. Columbo-ja. Az ember megpróbálhatja, mondhat tényeket, nyugodtan, higgadtan vitázhat, kizárólag a tárgynál maradva, a válasz általában mégis egy jó erős „anyád”, „ostoba”, „kretén” lesz (jó esetben – megjegyzem). Mert az elmúlt évek során voltam már minden, csak mert a kitalált valóságukat megpróbáltam lerombolni, és elérni, hogy nézzenek végre ki a narancssárga falaik mögül, és lássanak végre tisztán, gondolkodjanak értelmesen.

Sajnos vannak olyan emberek, akik olyannyira vallásként tekintenek a politikára, hogy a kritikus gondolkodást még csak hírből sem ismerik. Mint ahogy a hívők a bibliát, úgy ők a köztévét és a közszolgálati rádiót megkérdőjelezhetetlen igazságként tartják számon. És mégis kik ők, hogy megkérdőjelezzék?

A Kádár-rendszer esői sok sarat hagytak ezen az országon, ami még mindig nem száradt meg, és ahelyett, hogy a „hatalmon lévők” reménykednének a napsütésben, bekapcsolják az öntözőt. Így ahelyett, hogy ez a sár felszáradna, csak még inkább szétterjed. És amíg a sár ellepi, a fű nem tud nőni – naná, hogy ők inkább sarat akarnak… Hisz’ mi is lenne velük, ha elkezdhetne nőni a tavaszt hirdető, világoszöld, zsenge fű?

Mi lenne velük, ha az emberek végre a klímaváltozástól félnének, a legkisebb korrupciót se tűrnék el, és minden demokratikus értékeket veszélyeztető intézkedés miatt utcára vonulnának?

fridays-for-future-4061206_960_720.jpg

kép: Pixabay

Pedig valahogy így képzelték el anyáink és apáink a demokráciát. Persze azzal nem számolt senki, hogy a huszonegyedik század politikusai is kegyetlenül kihasználják majd a diktatúrához szokott, Kádár-rendszert visszasíró, oldalakban, társadalmi osztályokban gondolkodó, gyűlölködő embereket. Akikkel mindent meg lehet tenni. Ha az érdek úgy kívánja, akárkit meg lehet velük gyűlöltetni: a menekülteket, a hajléktalanokat, és igen, sajnos, a környezetvédőket is.

Klímavédelemért kiálló diákokat, fiatalokat Soros-bérenceznek le, mert ezt mondták nekik. Nincs határ. Mindig van tovább. És mikor az ember azt hinné, ennél már nincs lejjebb, előhúznak valamit a fiókból. Valami még felháborítóbbat, valami még hányingerkeltőbbet.

Ha megírta az újság, hogy a globális felmelegedéstől tartó, jövőjükért tenni akaró, lelkes fiatalok ballib bérencek, akkor azok. És a klímaváltozás ráér. Meg Donald „avilágegyjobbhelylettmiatta” Trump úgyis csak nevet az egészen. Biztos igaza van...

Egyébként ez volt a legforróbb június a történelemben…

A bejegyzés trackback címe:

https://kezdobetu.blog.hu/api/trackback/id/tr5514921580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Komment HUNter 2019.07.02. 23:49:52

„Mégis hogy gondolkozhat valaki így erről?”, "csak mert a kitalált valóságukat megpróbáltam lerombolni, és elérni, hogy nézzenek végre ki a narancssárga falaik mögül, és lássanak végre tisztán, gondolkodjanak értelmesen"
Látod, az a baj, hogy ugyanúgy, ahogy ők\mi, te is egy relatív világban élsz. És ezzel mi a probléma? Mindenkinek megvan a relatív világa. Vagy te azt hiszed, a tiéd az egyetlen, tuti világ? Honnan veszed, hogy neked van igazad? Egyáltalán mi az igaz?
Próbáltál már a másik fejével gondolkozni?
Miért akarod meggyőzni, a te igazságodról?
Fogd fel, nincs abszolút igazság! És próbáld meg elfogadni, hogy a te igazságod nem a mi igazságunk. A "narancssárga falaink" mögül azt látjuk, hogy te meg egy kék\zöld\piros (válaszd ki a neked szimpatikusat) fal mögül nézel bennünket.
De lehet, hogy már ezt sem érted...?

fulopadam 2019.07.03. 00:06:14

@Komment HUNter: a szélsőjobbos populisták tagadják a klímaváltozást. Pedig létezik. Ez abszolút igazság...

midnight coder 2019.07.03. 07:50:11

@fulopadam: Nem az a probléma. A gond az, hogy a zöldek egy kommunista banda, márpedig a komcsik egész fennállásuk alatt csak probléma voltak, soha nem megoldás.

A zöldek mint jó kommunisták mozgalmárok. A mozgalmár legfõbb célja pedig nem a probléma megoldása, hanem a mozgalom. Az, hogy közben annak az ügynek amit a zászlónkra tûztünk többet ártunk mint használunk, az nem szempont.

Nézd meg, miket kommunikáltak az elmúlt 30 évben a zöldek, és miket nem:
- Le az atomerőmûvekkel! A radioaktív hulladékot nem lehet más országokba szállítani!
Végeredmény: egyrészt, az országok vagy atomerõmûvet építettek és tárolják a hulladékot drágán/veszélyesen, vagy szénerőmûvet használnak, kivéve ha geotermikus/víz energiában nagyon gazdagok vagy ha van annyi pénzük, hogy nyáron napelemmel termelnek, télen pedig használják az import atomáramot.

- Le az autókkal! Tök jó, csak az autózás mint olyan úgy a CO2 kibocsájtás nagyjából 8%-áért felel. Ráadásul, amíg egy európai átül biciklire, addig három indiai vagy kínai vesz autót. Viszont egyrészt azért jó, mert lehet mozgósítani az embereket, el lehet hitetni velük hogy ezzel a nagy áldozattal megmentették a bolygót, és ki lehet bennük alakítani így egyfajta elittudatot. Rádásul gyûlöletkeltésre is kiválóan alkalmas azokkal szemben, akik nem veszik be a maszlagot. Mindemellett még a gyökereket sem kell megtagadni: elvégre a legtöbb autós fehér, legalább középosztálybeli, többnyire még férfi is, ezt pedig minden jó ballibbancs gyûlöli.

Ezzel együtt a dolognak van annyi haszna, hogy elindult az elektromos autózás, abból pedig talán elõbb-utóbb valami hasznáható akkumlátor is kipottyan.

- Le a mûanyag szívószálakkal. Ez még alapvetõen elég ártalmatlan dolog, de szintén rávilágít a dolog mozgalmár jellegére: idehaza lényegében 0% az esélye annak, hogy egy szívószál a tengerbe kerüljön. Amit _tényleg_ meg kellene oldani, hogy a mûanyag szemét ne kerüljön a tengerbe, de ennek nem az a megoldása, hogy európában ahonnan alig kerül ki ilyen hulladék beszünteted a mûanyag felhasználást, hanem az, hogy azokat az országokat ahonnan ömlik a tengerbe a szemét, rá kellene venni hogy vigyék zárt tárolókba ők is a szemetüket ahelyett hogy a tengerbe öntenék.

És miket nem mondtak mindeközben:

- Kicsi négerek, talán le kellene állni a szaporodással. Mert a népességrobbanásnak csúnya következményei lesznek a bolygóra nézve is.

- Nem csökkenteni kellene az atomenergia használatát, hanem növelni. Pl. a nagy tengerjáró hajók is mehetnének ezzel. Mindjárt kb. az összes személyautó CO2 kibocsájtását meg lehetne takarítani.

- A radiokatív hulladékot központilag kellene tárolni a Föld olyan pontjain, ahol ezt biztonságosan meg lehet tenni. A geológusok pontosan meg tudják mondani hogy hol vannak ezek.

- Picit rá kellene gyúrni az energiatermelés kutatására, különös tekintettel a fúziós erőmûvekre. Igen, vannak ilyenek de ebbe határozottan több pénzt kellene tolni még a mostaninál is, mert hogy a napenergia sajna ezen az égövön nem megoldás, hacsak nem csinálnak a jelenleginél kb. 10x hatékonyabb napelemet azonos áron, vagy a jelenlegi hatékonyságot a jelenlegi ár tizedéért - de még ez utóbbi esetben is gond a napelem gyártásának a környezetszennyezése, illetve a döglött napelemek tárolása.

Szóval, ez az egész zöld dolog messze nem olyan szép, ahogy azt az egységsugarú ballibbant elképzeli. És az, hogy az ideológiájuk az iskolákban terjed, és 13 éves gyerekeket hülyítenek be vele, minden csak nem üdvözlendő jeleneség.

midnight coder 2019.07.03. 07:53:48

@fulopadam: Ja, és még egy: a CO2 kibocsjátás növekedését nem fogjuk tudni megállítani. Még ha a zöldek nem egy idióta kommunista banda lennének, akkor sem menne. Ha meg akarjuk állítani a globális felmelegedést, akkor a bolygót kell lehûteni. Erre vannak megoldások, de bizony ezek mesterségesek, és globálisak. Vagy egy vulkánkitörést kell kiprovokálni, vagy valami hasonlót kell előidézni. Kb. ez az egyetlen módja annak, hogy a következő 50 évben ne emelkedjen meg durván a hőmérséklet.

fulopadam 2019.07.03. 13:19:15

@midnight coder: nyílván nem kell szeretni a zöldeket, ha emellett még ugyanúgy fontos marad a környezetvédelem, és a klímaváltozás elleni harc.

erol 2019.07.03. 16:07:17

@midnight coder: "Tök jó, csak az autózás mint olyan úgy a CO2 kibocsájtás nagyjából 8%-áért felel."
Egyrészt nem csak a CO2 ról van szó, másrészt nem mindegy, hogy a pofádba megy a szar, vagy 1000 km re tőled, persze a legjobb lenne ha sehova, de ha csak ebből a két lehetőségből lehet választani...

midnight coder 2019.07.04. 07:38:47

@erol: A zöldek szempontjából a CO2 az igazán fontos. Mit gondolsz, miért terjedt a dízel autó nyugat-európában ? Bizony, politikai akarat volt mögötte. Tudták ugyan hogy rákot okoz, de úgy gondolták hogy ez kisebb probléma mint a CO2.
süti beállítások módosítása